top of page

Wachtelhunden som jaktkamrat

Wachtelhunden är en mångsidig jaktbrukshund som fungerar som kortdrivare/såtjakthund på de flesta förekommande viltslag, duktig apportör och spårnoga eftersökshund.

spar.jpg

Wachtelhunden ska ha ett bra och självständigt sök i skogsmark samtidigt som den ändå ska ha kontakt med sin förare med jämna mellanrum. De driver de flesta viltslag med skall i 5-30 minuter. De är ofta spårnoga och har en bra återgång till sin förare efter ett drevarbete. Helst driver wachteln även gris och älg men det kan även resultera i ståndarbeten.

husse hund o gris.jpg

Wachtelhunden är en duktig apportör både på land och i vatten och har ett bra och självständigt sök.De flesta wachtelhundar är spontan apportörer och behöver inte tränas så mycket utan mera tillåtas utveckla sina anlag.

slatte 2.jpg

Wachteln är lätt att träna eftersök med eftersom de är spårnoga. Många gånger kan man även släppa den lös på ett eftersök eftersom de är tillräckligt skarpa för att avliva skadat vilt själva. En del har också medfödda anlagför att kunna fungera som dödskällare. Wachtelhunden är en lugn och trevlig familhund resten av året. De tycker om att vara med familjen och har lätt för att umgås me barn. Wachtelhunden är en arbetande hundras och mår bra av och uppskattar arbete även när det inte är jaktsäsong. Viltspårträning, lydnadsträning och apporteringsövningar kan med fördel förläggas till vår sommar.

barn och wachtel.jpg

Rasstandard för Wachtelhunden

Wachtelhunden är livlig med mycket stor jaktlust, vänlig och med stabilt psyke, mycket läraktig och anpassningsbar. Rasen ska vara frimodig och utan aggressivitet.

Wachtelhunden är en jakthund som:

Har en stark vilja att finna vilt, är spårvillig och spårsäker, har ett ärligt drevskall, har bra näsa, är apporteringsvillig och har vattenpassion, har vilt- och rovdjursskärpa.

matte hund o radjur.jpg

Med lämplig träning och förararbete jagar den självständigt, vidsökt och såttroget.

Är tillförlitlig vid eftersök på skadat vilt och som apportör, som kortdrivare och mångsidig jakthund i täckt terräng, företrädesvis i skog och vatten.

rasen 9.jpg
w o 2 grisar.jpg
hund o 2 grisar_edited.jpg
pia o radjur.jpg
vulpen22.jpg
bottom of page